Lastno kompostiranje je eden izmed najučinkovitejših in okolju prijaznih načinov za zmanjšanje količine odpadkov, ki jih proizvedemo v gospodinjstvu. S tem procesom organski odpadki, kot so ostanki hrane, listje in vrtni odpadki, preidejo v naravni proces razgradnje, rezultat pa je bogat in hranilen kompost. 

Ta kompost lahko nato uporabimo kot odlično gnojilo za vrtove, cvetlične grede ali pa kot dodatek zemlji pri sajenju, kar pripomore k boljši rasti rastlin in obilnejšemu pridelku. Pri intenzivni uporabi komposta lahko zmanjšamo ali celo odpravimo potrebo po nakupu drugih organskih in mineralnih gnojil.

Zakaj je smiselno lastno kompostiranje?

Zmanjšanje količine odpadkov: kompostiranje omogoča, da se velik del gospodinjskih odpadkov pretvori v koristen produkt, s čimer se zmanjša potreba po odvozu in deponiranju odpadkov.

Izboljšanje kakovosti tal: kompost, pridobljen iz lastnega kompostiranja, je bogat z organskimi snovmi in hranili, ki izboljšajo strukturo tal, spodbujajo rast koristnih mikroorganizmov in povečajo zadrževanje vode v tleh, hkrati pa tudi prispevajo k izboljšanju prezračevanja tal in akumulacije toplote.

Izobraževanje in zabava: kompostiranje ponuja priložnost za učenje o kroženju snovi v naravi in je lahko zabavna in poučna aktivnost za vso družino. S kompostiranjem je namreč mogoče pridelati zdrave rastline s plodovi polnega okusa.

Kompostiranje bioloških odpadkov doma ne samo da zmanjšuje količino odpadkov, ki končajo na odlagališčih, ampak tudi pretvarja vaše kuhinjske odpadke in vrtno zelenje v hranljivo zemljo, ki jo lahko uporabite za izboljšanje zdravja in rodovitnosti vašega vrta. Kompostiranje je preprost in učinkovit način, kako lahko vsak posameznik neposredno prispeva k bolj zelenemu in zdravemu okolju, hkrati pa obogati zemljo, na kateri rastejo njegove rastline.

Koristne vsebine

Postavitev hišnega kompostnika

Za postavitev hišnega kompostnika na vrtu izberemo lahko dostopen polsenčen ali senčen prostor, zavarovan pred vetrom. Hišni kompostnik naj bo v neposrednem stiku s tlemi in z vseh strani primerno prezračen. Postavimo ga tako, da ne povzroča motenj za sosednja zemljišča, kot je recimo smrad.

Vsak začetek je lahko zelen

Začetek lastnega kompostiranja je preprost in ne zahteva veliko prostora ali posebnega orodja. S sprejetjem tega preprostega koraka ne samo da prispevamo k zmanjšanju količine odpadkov, temveč tudi aktivno sodelujemo v procesih naravne obnove in podpiramo zdravje našega planeta.

Velja si zapomniti, da organskih snovi, ki jih je mogoče predelati v dober kompost, ne zavržemo. Na domačem vrtu naj ostane čim več ustvarjene organske mase, saj si na ta način lahko ustvarimo bogat vrt. Ob tem je pomembno, da kompostni kup sestavljamo skrbno in premišljeno – naj ne bo podoben neurejenemu smetišču.

Nasveti in namigi

 • Na kompost lahko odložite tanko plast sveže trave; ta se sesede in tvori plast, ki ne prepušča zraka, kar povzroča gnitje organske mase.
 • Organskih odpadkov ne tlačite.
 • Kompostna masa se ne sme niti izsušiti, niti prepojiti z vodo.
 • Kompostirate lahko le manjše količine pokvarjenih mesnih izdelkov.
 • Če ima kompost vonj po amoniaku, vsebuje preveč dušika, če po gnilih jajcih, ima premalo zraka.
 • Če je kislost v kompostu prevelika, lahko dodate apno, da bodo v alkalnih pogojih mikroorganizmi bolj učinkoviti.
 • Dober in kakovosten kompost lahko pridobite samo iz dobrega vhodnega materiala.

 

Ostale dejavnosti

Ravnanje z odpadki

Vse za ustrezno okoljsko ravnanje: ločevanje, urniki odvozov in e-obrazci.

Javne sanitarije

Večkrat nagrajena čistost, dostopnost in ustrezna prilagojenost invalidom.

Urejanje okolja in prostorov

Pedantni na vseh javnih in zasebnih površinah.

Okoljsko ozaveščanje

Vse za ustrezno okoljsko ravnanje: ločevanje, urniki odvozov in e-obrazci.

Plakatiranje

Bodite vidni na najboljših plakatnih lokacijah na javnih površinah v Mariboru.

Zavetišče za zapuščene živali

Živalice v stiski nas potrebujejo. Nas, vas, vas in nas.

Akvarij-Terarij

Biotska raznovrstnost v središču mesta.

Koledar odvoza odpadkov za podjetja

 1. Vpišite vaš naslov
  V okence za vnos naslova vpišite vaš naslov in izberite željeno ulico.
 2. Povečujte karto
  Dokler se ne pojavi zelena ikona s številko v bližini vašega naslova.
 3. Prenesite urnik
  Kliknite na ikono in prenesel se vam bo urnik v PDF-formatu.

Koledar odvoza odpadkov