Skupaj proti zavrženi hrani: kako lahko prispeva vsak od nas

Danes je slovenski dan brez zavržene hrane in ob tem se soočamo s presenetljivo statistiko: povprečen prebivalec Slovenije letno zavrže več kot 70 kilogramov hrane. To predstavlja veliko breme tako za gospodinjstva kot tudi za okolje. Statistični urad Republike Slovenije ob tem opozarja, da gospodinjstva za hrano letno porabijo nekaj več kot 15 odstotkov svojih izdatkov, kar v povprečju znese skoraj 3.700 EUR. Obenem pa so cene hrane v zadnjem letu še narasle. Z manj zavržene hrane ne bi le prihranili denarja, temveč bi pripomogli tudi k bolj trajnostnim navadam.

Zakaj zavržemo toliko hrane?

Večina odpadne hrane v Sloveniji izvira iz gospodinjstev, kar predstavlja 47 % vse zavržene hrane. Sledi gostinstvo in strežba hrane s 37 %, trgovina z živili z 9 % in proizvodnja hrane s 7 %. Zavržemo predvsem užitne dele hrane, ki bi jih lahko še uporabili. Zato je še toliko pomembneje, da se naučimo z živili ravnati pravilno in da razumemo, kdaj hrana resnično ni več varna za uživanje. Na ta način lahko pomembno zmanjšamo količino odpadne hrane. V nadaljevanju najdete nekaj praktičnih nasvetov.

Praktični nasveti za zmanjšanje zavržene hrane

Načrtovanje obrokov: načrtovanje tedenskih obrokov in nakupovanje po seznamu lahko pomaga preprečiti impulzivne nakupe in prekomerno nakupovanje živil, ki jih kasneje ne uporabimo in zavržemo.

Razumevanje rokov uporabe: »Uporabno najmanj do« in »Rok uporabe« imata različna pomena; prvi datum nakazuje, do kdaj bo hrana najboljšega okusa in kakovosti, medtem ko drugi pomeni, kdaj hrana lahko postane nevarna za uživanje.

Pravilno shranjevanje hrane: veliko živil lahko ostane svežih dlje, če so pravilno shranjena. Preverite optimalne pogoje shranjevanja za različne vrste živil.

Uporaba ostankov: ostanke hrane lahko uporabite za pripravo novih jedi. Na primer, ostanki zelenjave so lahko odlični za pripravo juh ali omak.

Voda iz pipe: voda iz pipe ne povzroča ostankov. Če imamo možnost, si vselej privoščimo našo vodo, ki slovi kot ena najboljših v Sloveniji.

Kompostiranje: neizogibni odpadki iz kuhinje, kot so olupki in lupine, lahko postanejo koristen kompost za vaš vrt.

Podpora lokalnim iniciativam

Podpiranje lokalnih trgovin in kmetij lahko zmanjša količino embalaže in odpadkov, povezanih s prevozom hrane na dolge razdalje. Prav tako je pomembno podpirati organizacije, ki se ukvarjajo z zmanjševanjem odpadne hrane, kot so banke hrane ali društva, ki delijo neprodano hrano iz trgovin in restavracij.Zavedati se moramo, da ima vsak od nas moč vplivati na količino zavržene hrane. Z malimi spremembami v vsakdanjih navadah lahko naredimo velike razlike. Današnji dan je popolna priložnost, da se zavežemo k zmanjšanju odpadne hrane in tako prispevamo k bolj trajnostnemu svetu.

Imate vprašanje?

Naslov

Nasipna ulica 64, 2000 Maribor

PON - PET

8.00 - 14.00

Koledar odvoza odpadkov

Preverite, kdaj odvažamo odpadke na vašem naslovu.

Podobne vsebine

Obvoz na avtobusnih linijah 17 in 18

Zaradi zapore ceste v Koresovi ulici bo od 16. 5. 2024 od 8. ure do predvidoma 31. 5. 2024 oziroma dokončanja del obvoz na mestnih avtobusnih lini...

Športne igre mladih

Vabimo vas na Športne igre mladih v petek, 17. 5. 2024, ob 9.00 na Atletskem stadionu Poljane (Engelsova ulica 6, Maribor). V okviru dogodka bo po...

Koledar odvoza odpadkov

Koledar odvoza odpadkov za podjetja

  1. Vpišite vaš naslov
    V okence za vnos naslova vpišite vaš naslov in izberite željeno ulico.
  2. Povečujte karto
    Dokler se ne pojavi zelena ikona s številko v bližini vašega naslova.
  3. Prenesite urnik
    Kliknite na ikono in prenesel se vam bo urnik v PDF-formatu.