Predstavljene arhitekturne rešitve za ureditev območja tržnice Tabor

Nedavno je Mestna občina Maribor v sodelovanju z Društvom arhitektov Maribor zaključila javni urbanistično-arhitekturni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za izgradnjo objektov in ploščadi tržnice Tabor. Z omenjeno tržnico sicer upravlja podjetje Mestne nepremičnine iz Skupine JHMB.

Namen natečaja je bil pridobiti strokovno najustreznejšo idejno zasnovo za preureditev območja ob križišču Ceste proletarskih brigad in Kardeljeve ceste, predvsem programsko-prostorske rešitve štirih površin na vseh krakih omenjenega križišča. Zaradi ohranjanja obstoječih funkcij je glavni vsebinski poudarek temeljil na rekonstrukciji Tržnice Tabor, ki je bila doslej umeščena v podzemne prostore podhoda, natečaj pa je predvidel premik tržnične dejavnosti na površino, obenem oblikovanje nove večnamenske ploščadi, pod njo pa ureditev manjkajočih podzemnih garaž (v območju obstoječih atrijev, južno od Ceste proletarskih brigad).

Na natečaj so prispeli trije elaborati, pri čemer sta bili podeljeni dve nagradi – druga in tretja. Prva nagrada tako ni bila podeljena.

Najbolj funkcionalna in celovita je bila rešitev avtorjev Lane Topolovec, Mihe Fujsa, Nebojše Drinića, Jureta Jovanovića in Mihaela Novaka iz družbe OVOI arhitekti. Tržnico so zasnovali kot pragmatičen, zastekljen dvonivojski paviljon, ki nudi prostore za izvajanje tržnične dejavnosti z ustrezno vremensko zaščito ter z dovolj velikim številom stojnic, obenem z mesnico, pekarno, smuti barom, gostinskim delom in pohodno streho. Privlačno so oblikovali tudi okoliški odprti prostor.

Projekt, ki je prejel tretjo nagrado, avtorjev Igorja Primažiča, Roka Primažiča in Marka Primažiča, ponuja privlačno oblikovno rešitev tržničnega paviljona, a je komisija izpostavila funkcionalno pomanjkljivost zaradi omejenega številka prodajnih mest.

Rešitve vseh prijavljenih projektov si lahko ogledate v razstavišču Urban, na Grajski ulici 7. Razstava bo na ogled do 12. aprila, vstopnine pa ni.

Imate vprašanje?

Naslov

Nasipna ulica 64, 2000 Maribor

PON - PET

8.00 - 14.00

Koledar odvoza odpadkov

Preverite, kdaj odvažamo odpadke na vašem naslovu.

Podobne vsebine

Obvoz na avtobusnih linijah 17 in 18

Zaradi zapore ceste v Koresovi ulici bo od 16. 5. 2024 od 8. ure do predvidoma 31. 5. 2024 oziroma dokončanja del obvoz na mestnih avtobusnih lini...

Športne igre mladih

Vabimo vas na Športne igre mladih v petek, 17. 5. 2024, ob 9.00 na Atletskem stadionu Poljane (Engelsova ulica 6, Maribor). V okviru dogodka bo po...

Koledar odvoza odpadkov

Koledar odvoza odpadkov za podjetja

  1. Vpišite vaš naslov
    V okence za vnos naslova vpišite vaš naslov in izberite željeno ulico.
  2. Povečujte karto
    Dokler se ne pojavi zelena ikona s številko v bližini vašega naslova.
  3. Prenesite urnik
    Kliknite na ikono in prenesel se vam bo urnik v PDF-formatu.