Duškove domislice: Kako sem prenehal skrbeti in začel ljubiti ostanke

Pozdravljeni, ljubitelji dihurjev in čistejšega planeta! Tukaj Duško, vaš najljubši dihur in maskota Snage. Prinašam nove modrosti o tem, kako postati junak zmanjševanja odpadne hrane – in to z nasmehom.

Zakaj bi se ukvarjali z zavrženo hrano? Zato, dragi moji, ker če ne zmanjšamo količine zavržene hrane, me bodo kmalu poslali na dieto! 😊 In verjemite mi, dihur na dieti ni nič kaj prijeten na pogled. Torej, kako se lotiti te zagate s stilom?

1. Čarobni triki z datumom »uporabno najmanj do«

Kdaj ste nazadnje zavrgli jogurt samo zato, ker je bil »starejši« za en dan? Prijatelji, »uporabno najmanj do« ni čarobna formula, ki bi hrano spremenila v strup kar čez noč. To je bolj kot priporočilo v slogu: »Nosite te kavbojke, dokler ne postanejo pretesne.« Torej, naslednjič, ko boste v dvomih, uporabite nos – če nima neprijetnega vonja, se nasmejte in pojejte. 😉

2. Umetnost preoblikovanja ostankov

Če ste mislili, da so ostanki dolgočasni, še niste srečali moje skrivne zbirke receptov. Vsi vemo, da je pizza naslednji dan še boljša, kajne? Enako velja skoraj za vse. Z malo domišljije lahko iz ostankov ustvarite čisto nove jedi. Špageti tacos, kdorkoli? Ne bojte se eksperimentirati – najhujše, kar se vam lahko zgodi, je, da odkrijete vaš nov najljubši recept.

3. Postanite prvak v shranjevanju

Naučite se čarovnije pravilnega shranjevanja in vaš hladilnik bo postal vaš najboljši prijatelj. Nekaj nasvetov za začetek: jabolka na primer shranjujte ločeno, saj lahko njihov etilen pospeši zorenje drugih sadežev. Čebula rada diha, zato jo shranite v hladnem, temnem prostoru, ne v plastični vrečki.

4. Pridružite se lokalnim junakom

Podpiranje lokalnih pridelovalcev ni samo dobro za okolje, ampak je tudi odličen način za spoznavanje, od kod prihaja vaša hrana. In verjemite mi, sveže pridelana zelenjava ima povsem drugačen okus kot tista, ki je prepotovala pol sveta.

5. Kompostirajte kot šampion

Če že morate kaj zavreči, zakaj ne bi tega materiala spremenili v zlato za vaš vrt? Kompostiranje je kot čarovnija, ki spremeni odpadke v superhrano za vaše rastline.

Zaključimo s šaljivim opozorilom: če vas kdaj ujamejo, kako dihurjevo hitro prebirate roke uporabe na embalaži v trgovini, samo recite, da preverjate, ali ni notri skrit kakšen zaklad. Ker veste, mi dihurji imamo nos za skrivnosti. 😉

In čisto za konec še en nasvet: vsak dan uživajte čisto pitno vodo iz pipe. S tem naredite nekaj dobrega zase, saj je naša voda zdrava, hkrati pa ne škodujete okolju z odpadno embalažo in še prihranite denar, ker ne kupujete ustekleničenih vod.  

Do naslednjič, ostanite zeleni in navihani!

Vaš Duško 🐾

Imate vprašanje?

Naslov

Nasipna ulica 64, 2000 Maribor

PON - PET

8.00 - 14.00

Koledar odvoza odpadkov

Preverite, kdaj odvažamo odpadke na vašem naslovu.

Podobne vsebine

Obvoz na avtobusnih linijah 17 in 18

Zaradi zapore ceste v Koresovi ulici bo od 16. 5. 2024 od 8. ure do predvidoma 31. 5. 2024 oziroma dokončanja del obvoz na mestnih avtobusnih lini...

Športne igre mladih

Vabimo vas na Športne igre mladih v petek, 17. 5. 2024, ob 9.00 na Atletskem stadionu Poljane (Engelsova ulica 6, Maribor). V okviru dogodka bo po...

Koledar odvoza odpadkov

Koledar odvoza odpadkov za podjetja

  1. Vpišite vaš naslov
    V okence za vnos naslova vpišite vaš naslov in izberite željeno ulico.
  2. Povečujte karto
    Dokler se ne pojavi zelena ikona s številko v bližini vašega naslova.
  3. Prenesite urnik
    Kliknite na ikono in prenesel se vam bo urnik v PDF-formatu.