Dan Zemlje 2024 že trka na vrata

Dan Zemlje je letni dogodek, ki se praznuje 22. aprila, ko se odvijajo dogodki ozaveščanja glede varovanja našega planeta Zemlja. Prvič smo dan Zemlje obeležili leta 1970; dogodek vsakoletno praznujejo v več kot 192 državah.

Dan Zemlje nas opominja na pomen ohranjanja okolja in trajnosti ter nas spodbuja, da stopimo skupaj in ukrepamo za bolj zdrav planet in svetlejšo prihodnost.

Globalna tema letošnjega dneva Zemlje je PLANET PROTI PLASTIKI in se osredotoča na odpravo uporabe plastike za zdravje ljudi in planeta. Plastika je nevarna za človeštvo in vsa živa bitja, saj ruši občutljivo ravnovesje življenja na Zemlji. Cilj je zmanjšati proizvodnjo plastike za 60 % do leta 2040. Kako to doseči?

 • S spodbujanjem široke ozaveščenosti javnosti o škodi, ki jo plastika povzroča zdravju ljudi, živali in celotne biotske raznovrstnosti in raziskavami o njenih vplivih na zdravje.
 • S hitro postopno opustitvijo vse plastike za enkratno uporabo do leta 2030.
 • Z odpravo nadloge hitre mode.
 • Z vlaganjem v inovativne tehnologije in materiale za izgradnjo sveta brez plastike.

Plastika presega neposreden okoljski problem; predstavljajo resno grožnjo zdravju ljudi, tako zaskrbljujočo kot podnebne spremembe. Ko se plastika razgradi v mikroplastiko, sprošča strupene kemikalije v našo hrano in vodne vire ter kroži po zraku, ki ga dihamo. Proizvodnja plastike je zdaj narasla na več kot 380 milijonov ton na leto. V zadnjih desetih letih je bilo proizvedene več plastike kot v celotnem 20. stoletju in industrija načrtuje eksplozivno rast v prihodnosti.

Ali ste vedeli?

 • Lani je bilo po vsem svetu proizvedenih več kot 500 milijard plastičnih vrečk – milijon vrečk na minuto. Številne plastične vrečke imajo življenjsko dobo nekaj minut, ki jim sledi stoletja. Tudi potem, ko plastika razpade, ostane kot mikroplastika, drobni delci, ki prežemajo vsako nišo življenja na planetu. 
 • Ljudje redko pomislimo na vodo, ko pomislimo na plastiko. Toda izdelava plastične steklenice za vodo zahteva šestkrat več vode , kot je vsebuje steklenica sama.

Z različnimi dogodki in pobudami želimo ozaveščati, navdihovati spremembe in spodbujati globljo povezanost z naravo. Združimo se v naših prizadevanjih za zaščito Zemlje danes in za prihodnje generacije. Skupaj lahko pomembno vplivamo in ustvarimo bolj trajnosten svet.

BODIMO MODRI, OHRANIMO ZELENO IN OSTANIMO ZDRAVI!

Imate vprašanje?

Naslov

Nasipna ulica 64, 2000 Maribor

PON - PET

8.00 - 14.00

Koledar odvoza odpadkov

Preverite, kdaj odvažamo odpadke na vašem naslovu.

Podobne vsebine

Obvoz na avtobusnih linijah 17 in 18

Zaradi zapore ceste v Koresovi ulici bo od 16. 5. 2024 od 8. ure do predvidoma 31. 5. 2024 oziroma dokončanja del obvoz na mestnih avtobusnih lini...

Športne igre mladih

Vabimo vas na Športne igre mladih v petek, 17. 5. 2024, ob 9.00 na Atletskem stadionu Poljane (Engelsova ulica 6, Maribor). V okviru dogodka bo po...

Koledar odvoza odpadkov

Koledar odvoza odpadkov za podjetja

 1. Vpišite vaš naslov
  V okence za vnos naslova vpišite vaš naslov in izberite željeno ulico.
 2. Povečujte karto
  Dokler se ne pojavi zelena ikona s številko v bližini vašega naslova.
 3. Prenesite urnik
  Kliknite na ikono in prenesel se vam bo urnik v PDF-formatu.