Danes obeležujemo svetovni dan brez plastičnih vrečk

 

 

Vsako leto 3. julija obeležujemo dan brez plastičnih vrečk. Gre za pobudo v okviru širšega gibanja za opustitev plastike. Ekologi brez meja pa ob tem dnevu opozarjajo tudi na potencial trgovin brez embalaže.

 

V Sloveniji so sicer od začetka leta 2019 v trgovinah prepovedane brezplačne lahke plastične nosilne vrečke, izjema so le vrečke, namenjene ne pred pakiranim živilom, kot sta sadje in zelenjava ter meso. V skladu z evropsko zakonodajo bodo do leta 2021 po EU prepovedani tudi številni drugi plastični predmeti za enkratno uporabo, kot so krožniki, pribor, slamice in vatirane palčke.

 

Plastične vrečke za razgradnjo potrebujejo več kot 100 let, najbolj nevarne pa so v morju, kjer zaradi svoje podobnosti meduzam neposredno ogrožajo morske živali, ki jih zaradi tega zamenjujejo za hrano. Ko plastika pride v prehransko verigo živali, se pojavi tudi v naši – kar gre v morje, preide tudi v živali in na koncu na naše krožnike.

 

Ne samo danes, ampak sleherni dan uporabljajmo vrečke iz blaga, papirnate vrečke, torbe, cekarje, ko odhajamo po nakupih in tako prispevajmo k zmanjševanju uporabe plastičnih vrečk in ohranjanju našega planeta. Dejanja vsakega posameznika štejejo! 

ODVOZ LOČENO ZBRANIH FRAKCIJ - MESTNA OBČINA MARIBOR

1.Vpišite vaš naslov

V okence za vnos naslova vpišite vaš naslov in izberite željeno ulico.

1.Poiščite ikono

Poiščite zeleno ikono s številko v bližini vašega naslova.

3. Prenesite urnik

Kliknite na ikono in prenesel se vam bo urnik v PDF formatu.