Z majhnimi koraki do velikih sprememb

Ob koncu letošnjega najhujšega vročinskega vala smo se znova soočili z napovedmi, kaj globalno segrevanje našega planeta prinaša naši generaciji in našim zanamcem. Po predvidevanjih znanstvenikov naj bi zaradi podnebnih sprememb do leta 2050 na leto umrlo več kot 250 tisoč ljudi. Kaj lahko naredimo vsak dan, da sami prispevamo k boljšim podnebnim razmeram? Ogromno. Dejstvo je, da bomo morali spremeniti naše življenjske navade in jih malce prilagoditi. V nadaljevanju podajamo nekaj praktičnih nasvetov, ki se bodo sicer zdeli kot kaplja v morje, ampak največje spremembe lahko zmeraj dosežemo z začetnimi majhnimi koraki. Bodite del pozitivne spremembe in pokažite, da vam ni vseeno, kakšna bo naša prihodnost. Pričnimo pri odgovornem ravnanju z odpadki.

 

  • Dosledno ločujmo odpadke. Samo z ločevanjem dajamo namreč odpadkom možnost, da postanejo sekundarne surovine. To pomeni, da postanejo odpadki v postopkih obdelave in predelave novi viri, sekundarni viri. Samo na tak način lahko varčujemo z naravnimi, ki niso obnovljivi in jih že tako prekomerno koristimo. V letu 2017 smo že v začetku avgusta porabili vse, kar lahko narava obnovi v enem letu, pa nas do konca leta loči še 5 mesecev. Ste vedeli, da iz odpadne embalaže delajo igrače, oblačila, rolice za papir? Da je steklo neskončno krat ponovno uporabno? Da iz mobilnih telefonov pridelujejo zlato? Zato je ločevanje pomembno.
  • Kljub temu da ločujemo odpadke, pa se moramo truditi tudi v smeri, da proizvajamo čim manj takšnih odpadkov, ki zelo bremenijo naše okolje. Takšna je na primer embalaža. Ste vedeli, da znanstveniki napovedujejo, da se nam zna zgoditi, da bo do leta 2050 v morju več plastike kot rib? Začnimo pri plastičnih vrečkah. Zmanjšajmo njihovo količino. Na leto jih Slovenec nabavi in odvrže 300 komadov. Uporabljajte vrečke iz blaga, ki so uporabne veliko krat. Imejte jih v avtu, v torbici in ne kupujte več plastičnih vrečk.
  • Zmanjšajmo količino odpadnega papirja. Naročimo se na E-račune. Danes vsa velika podjetja, tudi naše, omogoča plačevanje storitev prek e-računov. Račun te enostavno počaka v spletni banki, ni papirja, ni odpadkov.
  • Pijmo vodo iz pipe. Kupimo bidon in ga pridno znova in znova polnimo z vodo iz pipe. Povprečen Slovenec na leto kupi več kot 100 plastenk. Si predstavljate kup, ki na leto nastane v Sloveniji? Zmanjšajmo ga. Sploh, dokler imamo ta privilegij, da nam iz pipe teče pitna in zdrava voda.
  • Zmanjšajmo količino odpadne hrane. Kuhajmo tako, da uporabljamo ostanke včerajšnjega kosila, namesto, da ostanke zavržemo.

 

Poskusite se držati vsaj kakšnega od nasvetov in bodite del velike spremembe.

ODVOZ LOČENO ZBRANIH FRAKCIJ - MESTNA OBČINA MARIBOR

1.Vpišite vaš naslov

V okence za vnos naslova vpišite vaš naslov in izberite željeno ulico.

1.Poiščite ikono

Poiščite zeleno ikono s številko v bližini vašega naslova.

3. Prenesite urnik

Kliknite na ikono in prenesel se vam bo urnik v PDF formatu.