Brezplačna predaja nevarnih odpadkov

Na poti po mestnih četrteh in krajevnih skupnostih Mestne občine Maribor je naša pomična zbiralnica nevarnih odpadkov. Vanjo lahko vsi, ki ste vključeni v sistem ravnanja z odpadki, predajate nevarne odpadke, ki nastajajo v gospodinjstvih – baterije, zdravila, topila, barve, odpadna olja, zdravila, inekcijske igle, kozmetiko s pretečenim rokom uporabe in podobno. Tovrstno akcijo izvedemo dvakrat letno, tudi jeseni, za naše uporabnike pa je predaja nevarnih odpadkov v pomično zbiralnico brezplačna. Urnik zbiralnice je objavljen tukaj, uporabniki pa ste ga prejeli z zadnjo položnico, prav tako ga bodo prejeli s položnico v začetku maja.

 

Lani smo v spomladanski in jesenski akciji zbrali 54 ton nevarnih odpadkov. Nevarni odpadki pomenijo grožnjo okolju, zato moramo z njimi ravnati odgovorno. Liter odpadnega olja, ki je nevarni odpadek in pogosto pristane kar v odtoku, lahko onesnaži do 1.000 litrov pitne vode, to pa je količina, ki jo povprečni Evropejec porabi v petih dneh. Z ločenim zbiranjem in obdelavo (reciklažo) nevarnih odpadkov ohranjamo naravne vire, ki so omejeni, poskrbimo pa za zaključen krog ravnanja z odpadki, v katerem se odpadki vračajo v procese v obliki sekundarnih surovin.

 

Nevarne odpadke lahko naši uporabniki vse leto predajajo na zbirnih centrih, kjer sprejemamo vse vrste odpadkov. Predaja na zbirne centre je za večino vrst odpadkov brezplačna, saj je njihovo ravnanje že vključeno v ceno, ki jo uporabnik poravna z mesečno položnico. Prav tako je v ceno vključena tudi predaja nevarnih odpadkov v pomično zbiralnico, ki bo na poti po Mariboru do konca maja.

ODVOZ LOČENO ZBRANIH FRAKCIJ - MESTNA OBČINA MARIBOR

1.Vpišite vaš naslov

V okence za vnos naslova vpišite vaš naslov in izberite željeno ulico.

1.Poiščite ikono

Poiščite zeleno ikono s številko v bližini vašega naslova.

3. Prenesite urnik

Kliknite na ikono in prenesel se vam bo urnik v PDF formatu.